
A / B Test Nedir?
Son yıllarda rekabetin oldukça fazla olduğu dijital pazarlama alanında başarılı olabilmek büyük bir önem taşımaktadır. Rakiplerinizi geride bırakmanızı ve kullanıcılara en doğru şekilde ulaşmanızı sağlayabilecek pazarlama stratejiniz belki de markanızın kaderini belirleyecek unsurlardan biridir. Pazarlama yaparken hedef kitlenize en etkili şekilde ulaşabilmek ve ürünlerinizi onlara en doğru yolla sunabilmek adına A / B testi kesinlikle kullanmanız gereken tekniklerden biridir.
Pazarlama stratejinizi belirlerken size büyük fayda sağlayacak ve pazarlama stratejilerinin gidişatını yönlendiricinize yardımcı olabilecek A / B testi, pazarlamanın olmazsa olmazıdır diyebiliriz. A / B testi sayesinde denemelerinizin ve yöntemlerinizin ne tür sonuçlar verdiğini görebilir ve böylece pazarlama teknikleriniz için yolunuza daha etkili adımlar atabilir ya da yeni yollar deneyebilirsiniz.
Kısaca A / B testi için iki farklı stratejiyi test etmektir diyebiliriz. Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse şu şekilde anlatabiliriz: Diyelim ki bir web sitenize bir “satın al” butonu yerleştirdiniz. Bu satın al butonundan iki farklı renkte tasarlayabilir ve sitenizin içerisinde yerleştirebilirsiniz. Diyelim ki mavi ve kırmızı renkte tasarladığınız bu butonları sitenize yerleştirdiniz. Bundan sonra sitenizi ziyaret eden kullanıcıların bir kısmı kırmızı buton ile karşılaşacak bir kısmı da mavi buton ile karşılaşacaktır. Böylece artık kırmızı butonunuzun mu yoksa mavi butonunuzun mu daha fazla tıklama ve etkileşim aldığını ölçebilir, ona göre tasarımınıza şekil verebilirsiniz. Elbette bu en basit örnek ile A / B testini kullanım şeklini anlatmaya çalışmamızdı. A / B testini web sitenizin birçok kullanım alanında, e – bültenlerinde ve hatta sosyal medyada dahi kullanabilir, pazarlama tekniklerini bu şekilde geliştirebilirsiniz.
Kullanıcılarınızı ve hedef kitlenizi daha iyi tanımanıza yardımcı olacak A / B testleri ile kullanıcı alışkanlıkları ile yönemliklerini çok daha iyi analiz edebilir, tüm dijital pazarlama kanallarında test sonuçlarının size sunduğu verilerle çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz. A / B testlerinden faydalanmayan markalar ne yazık ki rakiplerine karşı bir adım geride kalmaya mahkum olabiliyor desek abartmış olmayız.